Volt olyan nyár, amikor a DK-s Nemes László egy földkerülésre elegendő gázolajat vett közpénzen | Adatradar
ADATRADAR
A közérdekű adatigénylések portálja
Taxis vagy alpolgármester?
Volt olyan nyár, amikor a DK-s Nemes László egy földkerülésre elegendő gázolajat vett közpénzen

Többször is megkerülhette a Földet az egyenlítő mentén hivatalba lépése óta a DK-s Nemes László. Pesterzsébet alpolgármestere 2019 ősze óta legalább 2,5 millió forintot költött az adófizetők pénzén üzemanyagra.

Legalább 2.598.741 forintért – igen, csaknem 2,6 millió forintért – tankolt és vásárolt kenőanyagokat Nemes László, Pesterzsébet DK-s alpolgármestere 2019 októberétől 2022 júliusáig az adatRADAR kérésére bemutatott számlák alapján. A politikus egy dízelüzemű Skoda Octaviát hajt. A katalógusok és szakportálok szerint egy ilyen kocsi átlagos fogyasztása 100 kilométerenként 5-6 literre tehető. Ez pedig azt jelenti, hogy az önkormányzati választás óta körülbelül háromszor kerülte meg a Földet. Ha nem többször, hiszen a gázolaj ára a háború kitöréséig viszonylag alacsony volt, az idei év elejéig a 300-380 forintos tartományban mozgott, másfelől az adatigénylésünkre válaszul megküldött számlák helyenként követhetetlenek, így a fent említett összeg akár 900 ezer forinttal magasabb is lehet.

A XX. kerületi jegyző tájékoztatása szerint a Gyurcsány-párti Nemes hivatalba lépése óta négy üzemanyagkártyát használt. Ezek közül egy olyan volt, amit nem rendszámra állítottak ki, magyarul azt bárki bármilyen gépkocsival használhatta a kibocsájtó üzemanyagtöltő-állomásain. A – nevezzük így – biankó kártya 2020 nyarán volt az alpolgármesternél, és pont ez az időszak a legproblémásabb.

A szolgáltató kéthetente küld számlákat az önkormányzatnak, a bizonylatokon az elszámolási időszak tételes költései, utánuk pedig azok összege szerepel. A többi kártyával ellentétben a 830-ra végződő sorozatszámú esetében viszont eltérő végeredményt kapunk, ha az egyes tankolásokat külön összeadjuk és akkor, ha a hat számla végösszegével teszünk ugyanígy. Az előbbi esetben három hónap leforgása alatt 648.460, az utóbbi esetben viszont 1.400.589 forintért tankoltak Nemes László kártyájával. A különbség okáról nem kaptunk tájékoztatást. De mindkét összeg kirívó. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a számlák tanúsága szerint ebben az időben 300 és 332 forint között változott az általa használt üzemanyag literenkénti ára, vagyis 316 forint körüli átlaggal számolhatunk. Ha a tételes elszámolásból indulunk ki, körülbelül ¾-edszer, ha pedig a kumulált összegekből, akkor a DK politikusa 2020 nyarán több mint kétszer kerülte meg a Földet az egyenlítő mentén.

Előfordulhat persze az is, hogy boldog-boldogtalan az ő kártyájával tankolt. Ez Nemes László esetében nem lenne meglepő, hiszen egy korábbi adatigénylés alapján már megírtuk: az alpolgármester taxikártyáját rendszeresen használta a felesége és a lánya, de az önkormányzat honlapjának egyik szerkesztője is utazott vele, néhány ismeretlen nőről nem is beszélve.

Egyébként a rendszámra szóló kártyái használatakor sem spórolt az adófizetők pénzével. Például 2020 szeptemberében több mint 110, októberében pedig csaknem 120 ezer forintot kocsikázott el, és tavaly augusztusban is összehozott egy 110 ezer forintot meghaladó számlát. Mindezek után adja magát a kérdés, ha tényleg ennyit ül a volán mögött, mikor jut ideje a munkára?