A Párbeszéd politikusa egy kínai vegyeskereskedőtől vett ki irodát | Adatradar
ADATRADAR
A közérdekű adatigénylések portálja
Rejtélyes ingatlanokat bérel közpénzen Szabó Tímea
A Párbeszéd politikusa egy kínai vegyeskereskedőtől vett ki irodát

Közösségi oldalán nyoma sincs, de az Országgyűlés honlapján fellelhető adatok szerint két irodát is bérel Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa. Karácsony Gergely párttársa a képviselői költségtérítés terhére egy rejtélyes kínai vegyeskereskedőtől bérel ingatlant, az előző ciklusban pedig egy spanyol üzletemberrel állt kapcsolatban. Legalábbis akkor, a jelek szerint ugyanazt az irodát bérelte, amit a pártja és annak alapítványai is használt. Ez pedig számos kérdést felvet.

A világ egyik legelismertebb nem angolszász egyetemének, a kínai Fudannak a hazai megjelenésében nemzetbiztonsági kockázatot lát, a Magyarországon élő kínai kisebbségtől ugyanakkor látszólag nem sajnálja a (köz)pénzt Karácsony Gergely párttársa, a párbeszédes (P) Szabó Tímea. Az adatRADAR által összegyűjtött információk szerint 2018. november 11-vel az Országgyűlés Hivatalán keresztül határozatlan idejű szerződést kötött WANG LINXIAO vegyeskereskedővel, valamint a főtevékenysége szerint irodai gépek beszerzésére és beszerelésére szakosodott PEZO INFO KFT-vel. Emettől 223, amattól 130 ezer forintért, összesen tehát több mint 350 ezer forintért, egy jó fizetésért bérel irodát havonta.

Wang Linxiao gyakorlatilag egy fantom. A Google a cégtárakon és az Országház oldalán kívül nem dob ki rá magyar találatot, mindezekből pedig annyi szűrhető le, hogy jelenleg Mammutfenyő Hungary Kft néven visz egy vegyesboltot üzemeltető céget, korábban pedig egy kifőzdét vezetett. A Pezo Info ugyanakkor a hírekbe is bekerült, amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2019-ben megállapította, hogy az Irodatechnikai és Pénztárgép Szervizek Országos Ipartestülete, valamint számos forgalmazó és szervizelő cég jogsértő magatartást tanúsított: egyeztették az áraikat és forgalmazói díjaikat (azaz kartelleztek) a pénztárgépek éves felülvizsgálatára, valamint ezekre vonatkozó ajánlásokat is közzétettek.

Hogy miért kell Szabó Tímeának két iroda az adófizetők pénzén? – azt a független sajtó munkatársainak kell megkérdezniük tőle. Az irodák címei még csak nem is nyilvánosak, legalábbis az országgyűlési képviselő oldalán nem közölte egyiket sem.

Különféle hírlevelekben ugyanakkor (pl.: http://regivd.vd.hu/db/0E/1F/forro-drot-2017-04-d00005E1Faabe32a64817.pdf) a Paulay Ede utca 50. szám II. emelete kerül elő, mint olyan hely, ahol Szabó Tímeával találkozni lehet. Ez a Párbeszéd székhelyének és a Karácsony-féle párt alapítványának, a Megújuló Magyarországértnak a címe.

A parlament.hu-n elérhető adatok szerint Szabó Tímea 2014 és 2018 között, tehát az előző választási ciklusban nem a kínai Wang Linxiaotól és nem is a Pezo Info Kft-től, hanem a rejtélyes AUGUSTÍN MARSA SERRATS által vezetett ARAMO IVEST KFT-től bérelt irodát havi 369 ezer forintért, tehát összességében a mostanihoz hasonló összegért. A madridi üzletember, akiről szintén nem lelhető fel túl sok információ a neten, 2018 után kiszállt a cégből, amely most többek között a beszédes nevű Paulay 50. Befektetési Kft. érdekeltségébe tartozik.

Egy közadatigénylésből tudható, hogy a Paulay Ede utca 50. II. emeletét a kérdéses időben a Párbeszéd alapítványa 502,5 Euro+ÁFA/hó áron bérelte az Aramo Investtől, tehát nagyjából 220 ezer forintért. Ajtó nincs megadva, ebből feltételezhető, hogy az emeleten egyetlen irodát adtak ki, amit vagy szokatlan módon hárman (a párt, az alapítvány és Szabó Tímea) béreltek egyszerre (ez esetben elképesztő kb. 700-800 ezer forintos áron), vagy a hódmezővásárhelyi MSZP-s pártirodáéval hasonló helyzettel állunk szemben, és arról van csupán szó, hogy a Párbeszéd a közpénzek terhére csökkentette irodai kiadásait.

Mint emlékezetes, portálunk részletesen beszámolt róla, hogy a vásárhelyi MSZP irodáját a körzethez semmilyen módon nem kötődő Korózs Lajos bérli a képviselői költségvetés terhére. Hozzá hasonlóan Szabó Tímeának sincsen köze a VI. kerülethez, hiszen a vagyonnyilatkozata szerint Óbudán lakik, és ott is indul, a főváros 10. számú egyéni választókerületében.