Csaknem félszáz önkormányzati telket adtak el, mióta a baloldal bukott miniszterelnökjelöltje vezeti a várost | Adatradar
ADATRADAR
A közérdekű adatigénylések portálja
Márki-Zayék kiárusítást tartottak a vásárhelyi ingatlanokból
Csaknem félszáz önkormányzati telket adtak el, mióta a baloldal bukott miniszterelnökjelöltje vezeti a várost
Dátum: 2022. 05. 15
Kategóriák:

Mindössze 84 ezer forintért is sikerült valakinek ingatlanhoz jutnia Hódmezővásárhelyen, mióta Márki-Zay Péter vezeti a várost. Az elmúlt években csaknem félszáz ingatlan került önkormányzati tulajdonból magánkézbe. A vásárlók listáján található volt polgármesteri hivatali dolgozó, Márki-Zay „kampányfuvarosa” és egy vállalkozó, akit a szocialista kormányok idején az uniós vidékfejlesztési források MSZP-közeli haszonélvezőjének tartottak.

Hódmezővásárhely költségvetése ilyen jól még sohasem állt – jelentette ki Márki-Zay Péter másfél héttel az országgyűlési választás előtt a szegeder.hu-nak. A polgármester kimerítően bizonygatta városvezetői zsenialitását és a baloldal kompetenciáját, csupán azt felejtette el megemlíteni, hogy 2019-es hivatalba lépése óta csaknem félszáz ingatlant adtak el, közel 600 millió forintért, vagyis jelentős mértékben csökkentették az önkormányzat vagyonát.

Az adatRADAR közérdekű adatigénylésére válaszul megküldött táblázat tanúsága szerint Márki-Zayék nem válogattak: adtak el mocsarat, vízállást, legelőt, lakást, házat, üres telket és ipartelepet is. A legolcsóbb tétel a listán 84 ezer, a legdrágább 136,2 millió forintért talált gazdát. A vevők többsége magánszemély vagy helyi, környékbeli cég.

Köztük van az a Jovány Gyula, aki Márki-Zay „kampányfuvarosaként” vált a közelmúltban ismertté, valamint azzal sikerült bekerülnie a regionális sajtóba, hogy a Közbeszerzési Hatóság jogsértőnek találta a Jovány Busz Kft. százmilliós nagyságrendű önkormányzati megbízásait. A társaság vezetője a Kutasi úton vásárolt magának egy 13042 négyzetméteres „kivett lakóház, udvar” besorolású ingatlant 10 800 000 Ft-ért. A Google térképe szerint a hatalmas telken áll egy rozoga épület, a 828 Ft/négyzetméter ár viszont még akkor is szerénynek tűnik, ha azt történetesen bontani kell. A Street View fotója szerint Jovány egyébként a buszait parkoltatja a területen.

Az adásvételi szerződést kötők neveit böngészve szembe jött velünk egy 2008-as közlemény, amely így kezdődik:

„Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata felszólítja a Magyar Szocialista Pártot, hogy az Európai Unió által a magyarországi vidék fejlesztésére biztosított forrásokat valóban a vidéken élő emberek életminőségének javítására, a helyi közösségek fejlesztésére és ne az MSZP pártkatonák, családjuk és a párt érdekeltségi körébe tartozó személyek pénzelésére fordítsa!"

A vége felé pedig tartalmaz egy felsorolást a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Helyi Vidékfejlesztési Közösség baloldalhoz köthető tagjairól. Az egyikük Házi-Szabó Sándor, aki 2021 májusában két, a helyrajzi számok alapján szomszédosnak tűnő ipartelepet is megszerzett. Az egyiket saját neve alatt 4,25 millió forintért, a másikat pedig a cégével vásárolta 6,39 millió forintért.

Az önkormányzat adatigénylésünkre küldött válaszából nem derült ki, mi található az együttesen mintegy 5000 négyzetméteres belterületi ingatlanokon. A hirdetési oldalakon mindenesetre hasonló méretű ipari célra is használható telkeket rendre drágábban, a Békatelepen például 65 millióért hirdetnek.

Érdemes még megjegyezni, bár valószínűleg semmi nem zárja ki a polgármesteri hivatal volt vagy jelenlegi dolgozóit, hogy a városi köztulajdonból saját célra megvegyenek ezt-azt, mostanáig mégsem találkoztunk hasonlóval. Vásárhelyen viszont rögtön kettővel: egyikük egy 53 négyzetméteres lakáshoz jutott hozzá 9 millió forintért, a másik meg egy 67 négyzetméteres „egyéb helyiség” besorolású ingatlanhoz 2,35 millió forintért.