Mintegy 120 millió forinttal támogatta Brüsszel a kormányt kritizáló "tényellenőrző" hálózatot | Adatradar
ADATRADAR
A közérdekű adatigénylések portálja
Lakmusz teszt
Mintegy 120 millió forinttal támogatta Brüsszel a kormányt kritizáló "tényellenőrző" hálózatot
Dátum: 2022. 09. 04
Kategóriák:

Jelentős összeget, nagyjából 120 millió forintot fordított az Európai Bizottság közvetlenül a magyarországi választások előtt arra, hogy a francia AFP és a 444.hu részvételével elindulhasson egy "tényellenőrző" portál. A Lakmusz a kampányidőszakban szinte kizárólag a kormánypártok állításait cáfolni igyekvő cikkeket jelentetett meg.

Tavaly decemberben, nem sokkal a választás előtt az Európai Bizottság azt állította, hogy Magyarországon torz a médiaszabályozás, a pálya a kormánypártok irányába lejt, majd egy hónappal később támogatást ítélt meg egy, a francia hírügynökség, az AFP égisze alatt működő konzorciumnak. A 2 200 000 eurós összköltségvetésű pályázatból hét „tényellenőrző csapatot” finanszírozott Brüsszel 12-15 hónapos futamidővel. Egy-egy nyertesre tehát több mint 120 millió forint jutott. Az AFP a 444.hu kiadójával, a Magyar Jeti Zrt-vel kötött stratégiai együttműködést. A francia félre valószínűleg azért volt szükség, mert Ténykérdés címmel 2017 óta jelentet meg magyar nyelven úgynevezett „fact checker” oldalt, vagyis mentorként és referenciaként egyaránt segíthette a pályázókat.

A siker eredménye egy új magyar portál: a Lakmusz.hu. Főszerkesztője Zöldi Blanka, aki a 444-nél és a Direkt36-nál is dolgozik. A 444-ről ismert, hogy kiadója mögött az indulás után befektetőként megjelent a Media Development Investment Fund (MDIF) is, amelynek egyik fő támogatója Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata. Ez a szervezet a Direkt36 adományozói között szintén megtalálható. A „tényellenőrző” Lakmusz szerzőgárdája kizárólag a balliberális sajtó munkatársaiból áll, cikkeik pedig jellemzően a kormány, a jobboldal és a „putyinisták” állításairól igyekeznek lerántani a leplet. Ha például az archívumukban rákeresünk Gyurcsány Ferenc nevére, 13 cikket találunk, de egyik sem a DK elnökének kijelentéseiről szól, hanem arról, hogyan támadja szerintük alaptalanul a bukott miniszterelnököt a Fidesz.

Hasonlóan az unióhoz köthető médiafinanszírozásokról szóló cikkeinkben szereplő projektekhez, a Lakmusz esetében is az látható, hogy Brüsszel egyoldalúan, a magyar baloldal támogatása érdekében avatkozik be a hazai tömegtájékoztatásba. Mindezt ráadásul a választásokra időzítve teszi, amivel nem csak a sajtó- és szólásszabadság érvényesülését sérti, de a választások tisztaságát is.