Másfél év leforgása alatt több mint 120 millió forint értékben kötöttek szerződéseket Pikóék | Adatradar
ADATRADAR
A közérdekű adatigénylések portálja
Józsefvárosnak még dietetikai szaktanácsadóra is futotta
Másfél év leforgása alatt több mint 120 millió forint értékben kötöttek szerződéseket Pikóék
Dátum: 2022. 09. 22

Pikó András a választási kampányában olcsó és hatékony, az emberek érdekeit szolgáló önkormányzatot ígért Józsefvárosnak. Az adatRADAR által vizsgált tanácsadói szerződésekben viszont sorra tűnnek fel a baloldalhoz köthető személyek és a Soros-hálózat által finanszírozott szervezetek nevei, de még egy táplálkozástudományi szakértőt is találtunk a listán. Ezt azért nehéz lesz megemészteni.

A korrupció a drága, nem az önkormányzatok feladatellátása – hangoztatta csaknem két éve Facebook-oldalán Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere. Az adatRADAR gyűjtése alapján viszont az utóbbi sem olcsó, legalábbis, ha a VIII. kerület tanácsadókra elszórt adóforintjaiból indulunk ki.

Józsefváros vezetői a 2019-es választás és 2021 áprilisa között, vagyis másfél év leforgása alatt 65 szerződést kötöttek. Ezzel rekorderek a főváros baloldali kerületeit tekintve – a szocialista Tóth József vezette XIII. kerület például egyet sem írt alá. Mivel a dokumentumok többsége nem áll rendelkezésre (a másolatukat nem küldték meg), az adatigénylésünkre válaszul kapott táblázatra voltunk kénytelenek hagyatkozni a kalkulációnk során.

Meg kell jegyeznünk azt is, hogy több esetben nehezen kikövetkeztethető, hogy a feltüntetett összegek a havi díjat – amire a kérdésünk eredetileg irányult – vagy a szerződés teljes értékét takarja-e? Jóindulatúan azzal a feltételezéssel éltünk, hogy a válaszban az összértékeket közölték, egy korábbi cikkünkben már bemutatott Atkári János, volt SZDSZ-es főpolgármester-helyettes havi félmilliós bérét leszámítva.

Ez alapján megállapítható, hogy Pikó Andrásék 18 hónap alatt megkötött 65 szerződése legalább 120,5 milliójába került a józsefvárosiaknak!

A fizetési listán olyan nevek szerepelnek, mint az MSZP ifjúsági tagozatának egyik alapítója és Medgyessy Péter egykori titkára, Komássy Ákos, Botka László bizalmasa, Ruff Bálint, a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok-hálózata által támogatott K-Monitor, valamint az Ökotárs Alapítvány elnöke, Móra Veronika.

A szerződések a legkülönbözőbb célokkal köttettek. Közbiztonsági, közbeszerzési tanácsadás, ami még érthető. Viszont egyházügyi tanácsadásra is elköltöttek 2021. márciusától decemberig 2 225 000 forintot – ez azért pikáns attól a baloldaltól, amely rendszeresen számonkéri a kormányon a keresztény és zsidó felekezeteknek, iskoláknak, kórházaknak és szociális intézményeknek nyújtott anyagi juttatásokat.

R. Á. egyéni vállalkozónak pedig dietetikai szaktanácsadásra fizettek ki 700 ezer forintot. A felsorolásból talán ezt a tételt a legnehezebb megemészteni.