Józsefvárosban hemzsegnek a haveri, elvtársi tanácsadók - harmadik rész | Adatradar
ADATRADAR
A közérdekű adatigénylések portálja
Ismeretlen ismerősök 
Józsefvárosban hemzsegnek a haveri, elvtársi tanácsadók - harmadik rész

– Ejtőernyősök nem jönnek a hivatalba? – tette fel a kérdést még 2019 novemberében a frissen megválasztott Pikó Andrásnak a 24.hu újságírója, Józsefváros új polgármestere pedig határozottan rávágta: „Nem fogok sportállásokat létesíteni csak azért, mert valaki a haverom.” Aztán az ejtőernyősök mégis csak jöttek és jöttek... A VIII. kerületről, mint állatorvosi lóról szóló cikksorozatunk zárófejezet következik.

– Ejtőernyősök nem jönnek a hivatalba? – tette fel a kérdést még 2019 novemberében a frissen megválasztott Pikó Andrásnak a 24.hu újságírója, Józsefváros új polgármestere pedig határozottan rávágta: „Nem fogok sportállásokat létesíteni csak azért, mert valaki a haverom. Ebből már voltak konfliktusok.” Cikksorozatunk első két részéből már kiderült, hogy a VIII. kerület vezetője nyilvánvalóan hazudott: az ejtőernyősök jöttek, mégpedig hamar és nagy számban. A zárófejezet következik.  

 

Harmadik rész 

Ismeretlen ismerősök 

 

– Mire kapott az ellenzék 2019-ben felhatalmazást? Hogy mutassátok meg, hogy miben vagytok másmilyenek – nyilatkozta tavaly a 444-nek Ruff Bálint, Botka László stratégája, és közben jól odapirított a baloldalnak, szerinte ugyanis Orbán Viktor és a Fidesz kihívóiról ordít a „a kormányzóképesség hiánya”.

A nagyközönség számára teljesen ismeretlen Ruff a 2000-es évek végén, a Gyurcsány-érában kezdett politizálni az SZDSZ környékén. Előbb a Fodor Gábor vezette környezetvédelmi tárcánál, majd a liberális párt vezetése mellett töltött be tanácsadói pozíciót, utóbb, tiszavirágéletű miniszterelnökjelöltsége idején pedig a szegedi polgármester mellett bukkant fel – azóta is neki dolgozik.

De 2020-ban a józsefvárosi önkormányzat is szerződtette, s mindmáig körülbelül 10 millió forintot fizetett ki neki, döntően Pikó András „kommunikációs stratégiájának” kialakításáért. Alkalmazása nem meglepő, mint a következőkben látni fogjuk, az önkormányzat a balliberális körök gyűjtőhelyeként működik 2019 óta.

A józsefvárosi tanácsadók adatRADAR által kikért listáján szerepel például Szél Bernadatt egyik bizalmasának cége, a Greenwich Consulting. A társaságot Janan Mirwais vezeti, aki arról lehet ismerős, hogy az LMP társelnöke külső szakértőként be akarta vinni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságába, de az afgán férfi megbukott az Alkotmányvédelmi Hivatal átvilágításán.

A Greenwich viszont csak filléreket (nagyjából félmillió forintot) kapott ahhoz képest, amit az LMP-hez és a Párbeszédhez is szorosan kötődő Szombati Kristóf tehetett zsebre. Szombati társadalomtudós, a Soros-egyetemen doktorált és olyan szervezeteknek ad tanácsokat, mint a magyar kormánnyal szemben hiperkritikus Heinrich Böll Alapítvány. Józsefvárosban a cigányság integrációjával és oktatáspolitikával foglalkozik – adatigénylésünkig mintegy 6,5 millió forintból.

Cikksorozatunk első és második részében bemutattuk, hogy Pikóék foglalkoztatják Medgyessy Péter egykori főtanácsadóját, Komássy Ákost és Demszky Gábor néhai helyettesét, Atkári Jánost. De az olyan „kishalakról” sem feledkeztek meg, mint az LMP-s Jakabfy Tamás ex-önkormányzati képviselő vagy a Párbeszéd volt képviselőjelöltje, Borsos Gábor. A fizetési listán szerepel továbbá Gosztonyi Márton, aki korábban az Autonómia Alapítványnál a Soros György Nyílt Társadalom Intézete által finanszírozott programok koordinátora volt, az ugyancsak Soros György támogatását élvező K-Monitor Egyesület, Lenkey Petrosz, a helyi görög kisebbségi önkormányzat elnöke és Zubek Adrienn is. Vele, mint a Humán Platform kormányellenes aktivistájával és a Partizán-alapító Gulyás Márton harcostársával már olvasóink is találkozhattak a hírekben.

Végül érdemes megemlíteni a Németh és Palatics, valamint a Hőrich és Varga ügyvédi irodákat, amelyek együttesen már több mint 22 millió forintot kerestek Józsefvárosban. Az előbbi korábban a 444 és a Transparency International képviseletében is eljárt. A Hőrich és Varga Ügyvédi Iroda alapítója, Hőrich Ferenc pedig korábban, amikor a XVI. kerületet még a baloldal irányította, az MSZP-s Szabó Lajos Mátyás jegyzője volt, aztán ügyvédnek állt és – mások mellett – olyan szocialista vagy DK-s vezetésű önkormányzatoknak dolgozik, mint Nyírbátor és a XV. kerület.