Tüttő Kata tanácsadója milliókkal nem számolhatott el | Adatradar
ADATRADAR
A közérdekű adatigénylések portálja
Valami nem stimmel az antikorrupciós biztos vagyonnyilatkozatával
Tüttő Kata tanácsadója milliókkal nem számolhatott el

Korrupcióellenes vizsgálóbiztos, felügyelőbizottsági tag, egyéni ügyvédként pedig a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes jogi tanácsadója – a jelek szerint mégsem sikerült pontosan kitöltenie a 2020. évi vagyonnyilatkozatát a szocialista dr. Enyedi Krisztiánnak. Az elszámolásából több millió forint hiányzik.

Tüttő Kata bizalmasa igazi szürkeeminenciás, alig lelhető fel róla életrajzi adat, és nyilvános fotója is mindössze egy van, az ujbtk.hu oldalon, amely 2017. augusztus 29-én közölte a dr. Bárándy Gergellyel „négykezesben” megírt Leplezett eszközök és titkos információgyűjtés, avagy az új büntetőeljárási törvény margójára című értekezését[1].

Enyedi avatott ismerője lehet a témának, hiszen az MSZP országgyűlési frakciója 2008-ban őt delegálta szakértőként az UD Zrt. nevével összeforrott lehallgatási botrány körülményeit feltárni hivatott parlamenti vizsgálóbizottságba. Ez a testület – Gyurcsány Ferenc szakszolgálatokat irányító minisztere, dr. Szilvásy György által eredetileg 80 évre titkosított, de a kormányváltás után nyilvánosságra hozott – egyik jegyzőkönyvéből derült ki[2].

Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes
Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes
Fotó: © European Union / John Thys

Más jegyzőkönyvek tanúsága szerint Enyedi Krisztián 2018-ig ugyanígy MSZP-s szakértőként jelent meg az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti, valamint a Nemzetbiztonsági Bizottságának egyes ülésein, például olyan témák tárgyalásakor, mint az afganisztáni NATO misszió helyzete[3], az UD Zrt.-ügy utóélete[4], az Iszlám Állam elleni fellépés[5] vagy a déli határszakasz védelme[6].

A 2018-as országgyűlési választás után azonban a neve eltűnik a bizottsági iratokból. Enyedi ekkor a XV. kerületben tűnik fel, ahol szűk két éven át jogtanácsosként dolgozik a jegyzői irodán.

Pártban viselt tisztségeiről nincs adat. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy Lukács Zoltán MSZP-s politikus egy azóta már eltávolított Facebook-posztjában Nyakó István, Harangozó Tamás, Kunhalmi Ágnes, Litresits András és Czeglédy Csaba mellett kifejezetten neki is köszönetet mond azért, hogy a szocialistáknak sikerült keresztül vinniük a vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezésüket[7].

A Főpolgármesteri Hivatal 2020. április 16-án kötött ügyvédi megbízási szerződést Enyedi Krisztiánnal, amely rögzíti, hogy ténylegesen március 1. óta segíti a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, az MSZP-s Tüttő Kata munkáját „bármely kérdésben személyesen (szóban), írásban vagy elektronikus úton” előterjesztett jogi tanácsaival.

Az egyetlen fotó Enyedi Krisztiánról
Az egyetlen fotó Enyedi Krisztiánról
Fotó: ujbtk.hu

A felek kikötötték azt is, hogy Enyedi igény szerint a különféle egyeztetéseken, valamint a közgyűlés, „illetve annak bizottságainak ülésén szakértőként részt vegyen.” Valószínűleg így került be tavaly augusztusban az alakulása óta csupán egyetlen ülést tartó korrupciós bizottságba, amelynek ez év végéig kéne feltárnia az elmúlt évtizedek nagy főváros visszaéléseinek hátterét.[8]

Szerződése értelmében a jogi tanácsadásért havi nettó 650 ezer forint megbízási díjra jogosult 2021. február 28-ig, illetve egy módosítás értelmében 2021. december 31-ig.

Enyedi a vagyonnyilatkozatában ehhez képest az ügyvédi foglalkozásából származó havi adóköteles (bruttó) jövedelmeként csak 600 ezer forintot tüntetett fel. Ez nemcsak, hogy nincs összhangban a Fővárossal kötött szerződésével, de arra is utal, hogy jogászként, hasonlóan a Keresztapa című film consigliere-jéhez, „csak egyetlen ügyfél érdekeit képviseli.”

Más bevételi forrásaként a Budapest Közút Zrt.-nél betöltött felügyelőbizottsági tagságát jelölte meg. A szabályok szerint ezért a minimálbér másfélszerese, havi 241.500 forint illeti meg.

Igen ám, de a Budapesti Nagybani Piac Zrt. 2020. február 10-én megjelent hírlevele, a Piaci Hírek[9] szerint Enyedit 2019. december 13-tól 2024. december 13-ig beválasztották a piacfelügyelet felügyelőbizottságába is, amit a társaság hivatalos közzététel formájában megerősített a honlapján[10]. Ez a tisztsége még csak utalás szintjén sem szerepel a vagyonnyilatkozatában, pedig további 241.500, a 2020-as évre vetítve tehát közel 3 millió forintos el nem számolt bevételt jelent.

A tanácsos egyébként felerészben tulajdonosa egy 65 négyzetméteres kőbányai lakásnak, és 2020 februárjában ajándékba kapott egy Opel Meriva B típusú személygépkocsit, amelynek ára használtan 2 és 4 millió forint között változik évjárattól és felszereltségtől függően.


[1] https://ujbtk.hu/dr-barandy-gergely-dr-enyedi-krisztian-leplezett-eszkozok-es-titkos-informaciogyujtes-avagy-az-uj-buntetoeljarasi-torveny-margojara/
[2] https://www.parlament.hu/biz38/bizjkv38/AIB/0809241t.pdf
[3] https://www.parlament.hu/documents/static/biz38/bizjkv38/HOB/0807231.htm
[4] https://www.parlament.hu/documents/static/biz39/bizjkv39/NBB/1205081.pdf
[5] https://www.parlament.hu/documents/static/biz40/bizjkv40/HOB/1705231.pdf
[6] https://www.parlament.hu/documents/static/biz40/bizjkv40/HOB/1509011.pdf
[7] https://mandiner.hu/cikk/20160406_lukacs_zoltan_a_munka_kozos_volt_a_siker_is_az
[8] https://hirklikk.hu/kozelet/nem-csak-a-tarlos-idoszak-ugyeit-kezdte-vizsgalni-a-fovarosi-korrupcios-bizottsag/368727
[9] https://nagybani.hu/uploads/documentitem/51/ph2102ajanlat-javitott-02-11-1581429284.pdf
[10] https://nagybani.hu/uploads/documentitem/0/2009-evi-cxxii-toerveny-szerinti-koezzetetel-1579094344.pdf