Horváth Roland Károly életrajza és vagyonnyilatkozata több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol - 2. rész | Adatradar
ADATRADAR
A közérdekű adatigénylések portálja
Elképesztő mértékben gyarapodott a DK-s politikus ingatlanbirodalma
Horváth Roland Károly életrajza és vagyonnyilatkozata több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol - 2. rész
Dátum: 2022. 02. 14
Kategóriák:

Horváth Roland Károly, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára személyes támogatottjának hirtelen visszalépése az országgyűlési képviselő-jelöltségtől jobb- és baloldalon egyaránt sokakat meglepett Bács-Kiskun Megyében. A hivatalos ok: betegség. Ugyanakkor sokan azt gyanítják, politikai vagy üzleti ügyei miatt kellett végül átengednie a helyét egy másik DK-s jelöltnek. Cikkünk első részében arról írtunk, hogyan került az MSZP-be, majd a Gyurcsány-pártba. Most a vállalkozásait mutatjuk be.

Horváth Roland Károly, a DK jelöltjeként tavaly fölényesen megnyerte a baloldal előválasztási show-ját, amiben Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is személyesen kampányolt mellette, majd most hirtelen, nem részletezett egészségügyi okok miatt visszalépett a jelöltségtől. Helyét – a logikával és a baloldali szavazók akaratával szembemenve – nem a második helyezett, hanem egy párttársa örökölte, miközben Bács-Kiskun megyében sokan azt találgatják, Érsekhalma ex-polgármestere miért lépett vissza az utolsó pillanatban.  

Ahogy már felidéztük: Horváth a politikai karrierjét az MSZP két rossz hírű, több korrupciós ügyben is érintett szervezetében, a Fiatal Baloldalban és a szocialisták Bács-Kiskun megyei szervezetében kezdte. Mindkettőben vezető tisztséget töltött be akkor, amikor Zuschlag János is. A 2000-es évek derekán ráadásul a Mobilitás központ szakértője volt, egy olyan szervezeté, amely a Zuschlag-ügyben érintett pályázatokat rostálta. A neve továbbá megjelent a Weiszenberger-ügy margóján: ő és a felesége egyaránt vidékfejlesztési irodák szocialista párthoz köthető vezetői voltak akkoriban, amikor a hálózatra a korrupció árnya vetült.

Fontos hozzátenni: büntetőeljárás soha nem indult ellene. 

A Gyurcsány-párti politikus múltját, ami egyesek szerint mégis közrejátszhatott a visszalépésében, döntően a vagyonnyilatkozata és az előválasztási életrajza alapján igyekszünk bemutatni.  

Utóbbi, mint azt jeleztük, néhol pontatlannak bizonyult.  

Van olyan, persze, hogy az ember több mint egy évtized múltán rosszul emlékszik valamire, és mint Horváth, a DK alapításának időpontját 2009-re datálja 2011 helyett, de nehéz elhinni, hogy véletlenül felejt ki korábbi munkahelyei közül egy sikeres vállalkozást, amit ő alapított és vezetett aztán fél évtizeden keresztül – főleg, ha ez a cég kezeli mai napig több ingatlanját, székhelye pedig az egyik házába van bejelentve! 

Az ominózus vállalkozás a Ponty-Poronty Kft., amit Horváth Roland 2010-ben hozott létre, és 2015 végéig irányított ügyvezetőként. Azóta a társaságot Friedrich Ferencné jegyzi, akinek a lakcíme a cégbírósági bejegyzés szerint megegyezik Horváthéval, életkora alapján pedig az anyósa lehet.  

A Poronty – honlapja szerint – tizenöt vendégházat üzemeltet, és négy telephelye van – utóbbiak egytől egyig Baján. Az egyik egy csaknem 1800 négyzetméter alapterületű ingatlan, amit a város új, baloldali vezetése adott el a cégnek tavaly előtt 7,75 millió forintért.  

Nehéz megítélni, hogy ez az ár mennyire reális, a fekvéstől függően ugyanis óriási a szórás: találtunk Baján például 1500 négyzetméteres telket 6,5 millióért és 900 négyzetmétereset 14,5 millió forintért. A DK-s jelölt egykori cégének ugyanakkor a valóságban csak 2,9 millió forintot kellett kifizetnie, a többit az önkormányzat egy támogatási szerződés keretében elengedte azzal, hogy a vevő vállalja egy raktár megépítését 2022. december 31-ig. – derült ki az adatRADAR egyik adatigénylésére adott válaszokból.

Ahogy fentebb utaltunk már rá, a társaság egyik székhelye Horváth Roland bajai házába van bejelentve és négy-öt telephelye pedig (jellemzően 1/1-es tulajdoni hányaddal) szerepel a vagyonnyilatkozatában is. Ez azt jelenti, hogy a birtokait – pontosabban egy részüket, hiszen a baloldali politikusnak összesen 19 ingatlanja van – a volt cége hasznosítja. 

Sőt, a Poronty egyik reklámfilmjében, habár a céghez papíron már nincs köze, lelkes horgászként vállalt szerepet.

Érdemes megemlíteni, hogy Horváth egyik lajstromozott házánál megjegyezte: „bérbeadva”. Bérleti díjat (illetve díjakat) viszont külön nem tűntetett fel a vagyonnyilatkozatában a bevételei között. Gondolhatnánk persze, hogy ezt az egyéni vállalkozásából származó havi 1 millió forintos jövedelmébe kell beszámítani, de Horváth vállalkozóként pályázatírással foglalkozik, és a Bajai Pályázat Facebook-oldalon hirdeti magát.

Apropó Bajai Pályázat! A DK-s ex-polgármester és a Ponty-Poronty máig tartó szoros kapcsolatát mutatja, hogy az eredetileg turisztikával foglalkozó, de az elmúlt években számos építési, felújítási közbeszerzést elnyerő társaság az ő elektronikus levelezési címét (bajaipalyazat@gmail.com) adta meg például egy 2021-es Solt, és egy 2018-as Nagybaracska önkormányzatával kötött szerződésben. De ugyancsak a bajaipalyazat@gmail.com-ra várja az e-maileket Horváth 2020-ban alapított új cége, a Ponty-Bau Kft-is, amely egyébként alvállalkozóként bedolgozik a Ponty-Porontynak.

A Poronty nevével az utóbbi évek bármelyikében találkozhatunk nyertes ajánlattevőként a közbeszerzési értesítőben. Bár a cég főtevékenysége a turizmus-vendéglátás, ahogy ezt már említettük, sorra nyeri el az egyre drágább építési-fejlesztési munkákat. 2018-ban Bácsborsód művelődési házának felújítását bízták rájuk 37 937 415 forint ért, 2019-ben egy hasonló tartamú sükösdi tenderen nyertek; a beruházás értéke 35 889 237 forint. 2020-ban a bátmonostori iskola épületenergetikai korszerűsítésre kötöttek szerződést 102 327 504 forintért. A tavalyi, solti beruházásra pedig a kozbeszerzes.hu szerint már csaknem 125 millió forintért kötöttek szerződést – és a felsorolás nem teljeskörű.

De a Horváthhoz köthető társaság a pályázatírásban is remekel: az elmúlt évtizedben, és különösen az utóbbi két évben uniós forrásból finanszírozott vállalkozásfejlesztésre legalább nyolcszor nyújtottak be sikeres igénylést. A gyakornoki programra, épületfelújításra, kapacitásbővítésre stb. megítélt összegek együttesen nagyjából 100 millió forintot tesznek ki.

Horváth Roland Károly a fentiek alapján a családi céghálóval rendelkező és rejtélyes szerencsével meggazdagodott, Gyurcsány Ferenchez minden körülmények között hű baloldali politikusok mintapéldányának tűnik, akinek legalább annyi lekötelezettje és támogatója, mint irigye és ellensége lehet:

  • Hiszen azt kevesen mondhatják el magukról, hogy falusi polgármesterségük alatt 19 házra bővítik az ingatlanvagyonukat, és még spórolni is tudnak – nem keveset.

  • Nehéz magyarázatot találni arra is, (formálisan) miért szállt ki a turisztikai vállalkozásából, ami aztán elkezd, mintegy mellékesen építési és fejlesztési munkákat is vállalni 30-40 meg 100 millió forintokért – sőt, idővel a politikus új cégét szerződteti alvállalkozóként.

  • A végső talány pedig a váratlan visszalépése az országgyűlési képviselőjelöltségtől. Már cikkünk előző részében megjegyeztük: különös, hogy túl betegnek érzi magát a megmérettetéshez, de ahhoz nem, hogy folytassa munkáját a megyei közgyűlésben, ahol nem csak képviselő, de a baloldali frakció vezetője is.

A talányokra tovább keressük a válaszokat. Horváth Rolandnak pedig jobbulást kívánunk – minden értelemben!