Józsefvárosban hemzsegnek a haveri, elvtársi tanácsadók - első rész | Adatradar
ADATRADAR
A közérdekű adatigénylések portálja
Demszky gazdasági zsenije önkormányzati alkalmazásban
Józsefvárosban hemzsegnek a haveri, elvtársi tanácsadók - első rész

Józsefvárosban nem lesznek haveri állások - ezt ígérte megválasztása után a kerület új, baloldali polgármestere, Pikó András, hogy aztán 2020 januárjától sorra kössék a megbízásokat az összefogás pártjaihoz szorosabban vagy lazábban, de mindenképpen kötődő tanácsadók egész hadával. Cikksorozatunkban azt mutatjuk be, hogyan működik a haveri kapitalizmus az ellenzék vezette településeken, és mire számíthatunk akkor, ha kormányra kerülnek.

Haveri kapitalizmus fojtogatja Magyarországot – számtalanszor állították ezt baloldali politikusok és az olyan Brüsszel bizalmát, valamint a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatának támogatását élvező „nem-kormányzati szervezetek”, mint a Freedom House, a Transparency International vagy a Korrupciókutató Intézet. Az ellenzéki vezetésű önkormányzatok bezzeg makulátlanok. Vagy mégsem? Cikksorozatunkban Józsefváros példáján keresztül mutatjuk be a valóságot.

 

Első rész

Demszky gazdasági zsenije önkormányzati alkalmazásban

 

– Ejtőernyősök nem jönnek a hivatalba? – tette fel a kérdést még 2019 novemberében a frissen megválasztott Pikó Andrásnak a 24.hu újságírója, Józsefváros új polgármestere, határozottan rávágta: „Nem fogok sportállásokat létesíteni csak azért, mert valaki a haverom. Ebből már voltak konfliktusok.”

A momentumos politikus nem sokáig állta a szavát. Másfél hónappal a cikk megjelenése után számos tanácsadó jelent meg a Polgármesteri Hivatalban. Többségükben pedig az a közös, hogy szorosabban vagy lazábban, de egyértelműen kötődnek a VIII. kerületet kormányzó baloldali pártokhoz. Sorozatunk első részében közülük a legismertebbet, egy igazi ősbaloldali kádert, Atkári Jánost mutatjuk be.

Pikóék 2020. január 1-vel kötöttek szerződést Atkárival. A KISZ után az SZDSZ-ben nagy karriert befutó expolitikus feladata az önkormányzat gazdálkodásával és a vezetői stratégiaalkotással kapcsolatos tanácsadás volt, amiért az első évben nagyjából 7,5 millió forintot kapott. Tavaly január-februárra további 3 millió forint, márciustól pedig a nyár folyamán történt távozásáig havi bruttó 500 ezer forint volt a megbízási díja. Ebből arra következtethetünk, hogy alkalmazása 11-12 millió forintjába kerülhetett összesen az adófizetőknek. De az önkormányzat sajtóreferense szerint megérte, mert „tapasztalatai nélkülözhetetlenek voltak” a kerület vezetése számára.

Atkári neve sokaknak csenghet ismerősen. Mások, a fiatalabbak viszont lehet, hogy nem is hallottak róla, ezért érdemes őt röviden bemutatni. A magyar-angol szakon végzett Atkári János a diploma megszerzése után az ELTE-n maradt tanársegédként, közben viszont már aktívan politizált. Hivatalos életrajzában ez áll:

1970-1972 politikai munkatárs, ELTE BTK KISZ-titkár

 

Nem sokkal később belépett az MSZMP-be, aminek 1989-ig tagja maradt. A rendszerváltozás előestéjén Soros-ösztöndíjasként járt a New York-i Columbia egyetemen, egyébként a ’70-es-’80-as években gazdasági újságíró, szerkesztő volt. Aktívan 1991-től politizál újra, akkor már a liberális párt, az SZDSZ színeiben. Egy rövid ideig Demszky Gábor főpolgármester sajtófőnöke, majd ’94-ig kabinetfőnöke. A következő tíz évben gazdasági-, 2005-2006-ban pedig általános főpolgármester-helyettes.

Bár Atkárit sokan pénzügyi zseninek tartják, érdekes, hogy a főváros gazdálkodására a legnagyobb befolyással bíró politikus karrierjének vége felé az alábbi hír jelent meg az indexen:

„Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak elmondta, hogy Budapest immár 100 milliárd forintos adósságállományal rendelkezik, pénzügyi tartaléka viszont várhatóan 20 milliárd forintra olvad 2004-ben.”

A hibás – természetesen – akkor is, mint előtte és azóta is oly sokszor az állam volt, amely mindig csak elvon, soha nem ad elég pénzt stb. Ennek (vagy akár Józsefváros anyagi helyzetének) tükrében érdekes, hogy a volt SZDSZ-es politikus Pro Urbe-díjat kapott Karácsony Gergelytől 2020-ban.

A hivatalos indoklás szerint a „főváros fejlődése érdekében gazdasági és pénzügyi területen, főpolgármester-helyettesként végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül”.

Tegyük hozzá, nem ez az egyetlen, amit Atkári – a hozzá hasonlóan mindig és mindenért a kormányra mutogató – főpolgármestertől kapott, hiszen Budapest baloldali városvezetésének köszönheti azt is, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek igazgatóságának elnöke lehet.