Karácsony Gergelyék „legfeljebb 8 millió forinttal” támogatják a CEU és a Political Capital rendezvényét | Adatradar
ADATRADAR
A közérdekű adatigénylések portálja
Az adófizetők pénzén szervez konferenciát a Soros-hálózat
Karácsony Gergelyék „legfeljebb 8 millió forinttal” támogatják a CEU és a Political Capital rendezvényét
Dátum: 2022. 09. 12
Kategóriák:

Balliberális szakértők, aktivisták, döntéshozók és újságírók vitatják meg hamarosan a „legégetőbb társadalmi kérdéseket” Budapesten. A konferenciát az évek óta forráshiányra panaszkodó főváros több millió forinttal, a szervezésben való részvétellel és felszólalókkal támogatja.

Legfeljebb 8 millió forinttal – ezt írták válaszul a Főpolgármesteri Hivatalból arra a kérdésünkre, mennyivel támogatják a Budapest Forum 2022 – Building Sustainable Democracies című konferenciát, hozzátéve: kifizetés még nem történt. A rendezvényt Soros György Közép-európai Egyeteme (CEU) és a Political Capital társszervezésében tartják meg jövő szerdán.

A folyamatos forráshiányra panaszkodó főváros bőkezűsége azért is meglepő, mert valószínűleg sem a CEU, sem a Krekó Péter vezette, a baloldalhoz ezer szállal kötődő műhely nem szorul anyagi támogatásra. Utóbbi nettó árbevétele 2021-ben meghaladta a 67 millió forintot. Karácsonyék ráadásul nem csak pénzt tesznek a kétnapos programba!

Számadó Tamás főjegyző azt írta: a „Fővárosi Önkormányzat az anyagi kötelezettségvállaláson túlmenően vállalta, hogy operatív módon segíti a konferencia megrendezését; ellátja a konferencia szervezésével kapcsolatos általános koordinációt; a társszervezőkkel együttműködésben kialakítja a konferencia programját és szakmai tartalmát, a konferenciára a Fővárosi Önkormányzat részéről résztvevőket biztosít; valamint a társszervezőkkel együttműködésben ellátja a konferencia rendezvényszervezési feladatait; továbbá folyamatosan tájékoztatja a társszervezőket a konferencia lebonyolításának menetéről”.

Ez azt jelenti, hogy a rendezvényt – amin „hazai és külföldi vezető szakértők, aktivisták, döntéshozók és újságírók vitatják meg azokat a legégetőbb társadalmi kérdéseket, amelyekkel a demokratikus és névlegesen demokratikus országok polgárai manapság szembesülhetnek” – lényegében az adófizetők finanszírozzák és közalkalmazottak, köztisztviselők segítenek tető alá hozni – munkaidőben.

Az idei egyébként a második balliberális politikai fórum a fővárosban, már tavaly is rendeztek egy hasonlót. A mostani témák: Oroszország ukrajnai háborújának hatásai; az energiaválság; a demokráciák kihívásai a populizmus korában; az álhírek, mint mainstream jelenség, valamint az államilag finanszírozott dezinformációs kampányok és a lehetséges ellenintézkedések.